— Connecta allò local amb el Sud global —

Àfrica al teu municipi

Directora: Suzannah Mirghani

El projecte

El Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC) és un projecte pioner al nostre país impulsat per l’associació CinemÀfriques i el Fons Català de Cooperació. Un festival que tractarà de contrarestar els discursos xenòfobs i racistes des de l’art per colpejar dues vegades: des de la creativitat i des de les altres mirades.

El FICAC pretén convertir-se en un espai d’entreteniment i divulgació que, a través del cinema, revifi aquesta vella màxima que subratlla que la cultura serveix per modelar les consciències. Per fer-ho, el FICAC, més enllà de projectar la cinematografia seleccionada, vol connectar-se i articular-se tant amb el teixit cultural, educatiu i social, com amb la diàspora africana resident a Catalunya.

El FICAC no busca només sensibilitzar a través de la transmissió de filmografia africana. El FICAC vol apropar la realitat africana a la ciutadania per vèncer els relats d’una Àfrica desolada. Per fer-ho, proposa una programació que aboca una gamma cromàtica en positiu del continent veí. És hora que els cinemes africans revelin tota la seva esplendor.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
El FICAC té els seus orígens en el Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona. El FICAB  va començar a forjar-se l’any 2017 amb persones de Wiriko, Africaye, Cehda i el Centre d’Estudis Africans i Interculturals de Barcelona i tots aquests anys més de 10.000 persones van gaudir de les projeccions i les activitats organitzades. Amb la vocació descentralitzadora del Fons Català, i atenent a la capil·laritat territorial de les diàspores africanes per tot el territori, Cinemàfriques i el Fons han decidit ampliar aquesta oferta cultural a tots els municipis com a eina de cohesió social.
El FICAB ha buscat ser una finestra a les realitats d’un continent encara molt desconegut i obrir un espai per alimentar el coneixement mutu amb una sèrie d’activitats acadèmiques, pedagògiques i de divulgació en cada edició, servint així per revisar l’imaginari estereotipat que existeix sobre aquest continent.

Amb el suport de:

Ajuntament de Castelldefelss
Ajuntament de La Bisbal d’Empordà
Ajuntament de Montcada i Reixac
Ajuntament de Montmeló
Ajuntament de Rubí
Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
Ajuntament de Tarragona
Ajuntament de Torelló
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Valls
Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Què ens mou

Capgirar les mirades

Contribuir a la construcció d’una societat catalana antiracista, intercultural i cohesionada utilitzant el cinema i la cultura com una eina de transformació social i apropant a l’audiència les cinematografies africanes per trencar prejudicis.

Qualitat artística

Reivindicar la qualitat dels cinemes africans com un reflex de noves mirades i narratives més contemporànies programant una selecció del millor cinema realitzat a l’Àfrica i per la seva diàspora.

Reflexió

Contribuir a superar l’imaginari social basat en l’exotització i la deshumanització de la població africana i afrodescendent organitzant diverses activitats de reflexió crítica al voltant de les pel·lícules projectades.

Els eixos temàtics del FICAC

Migracions

El repte la representació positiva de la migració
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
El cinema pot oferir finestres des de les quals mirar el món amb uns altres ulls. Però, per què específicament un festival de cinemes africans? Justament perquè en un món que es tanca sobre sí mateix i una Europa fortalesa que reforça les seves fronteres, especialment amb el continent africà, les expressions culturals obren escletxes on entreveure una humanitat unida en la seva diversitat.

Descobrir pel·lícules

Colonialismes

Revisitar el passat per habitar el present
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Una de les possibilitats per revisar el passat colonial de l’Estat espanyol de forma crítica és fer-ho a través del cinema. Aquesta és una assignatura pendent però obligada que ha de permetre construir un futur on l’honestedat, la solidaritat i la rebel·lia democràtica siguin protagonistes.

Descobrir pel·lícules

Feminismes

Feminismes negres i de la diàspora
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
En aquest eix, les metàfores deixen espai a històries de nenes, noies i dones que reflexionen sobre les injustícies que les travessen. Amb els ulls giravoltant frenèticament en tots els sentits, el viatge cinematogràfic que es proposa permetrà gaudir i reflexionar a parts iguals.

Descobrir pel·lícules